Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Udda lösningen på ekonomiska problem: Vill sälja mark på landet Foto: MarxMedia.se/Knivsta kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Udda lösningen på ekonomiska problem: Vill sälja mark på landet

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas pengar i kommunens verksamheter och därför ska Knivsta kommun undersöka möjligheterna att hitta egen mark att stycka av och sälja av. Men förslaget får kritik av oppositionen.

Under många år har Knivsta kommun budgeterat med mark- och exploateringsintäkter för att driva den kommunala verksamheten. Kritik har då kommit från partierna Knivsta.nu och Kristdemokraterna – som nu gör likadant.

”Genom försäljning av obebyggda villatomter kan kommunen erbjuda befintliga och nya Knivstabor stora möjligheter att bestämma hur de vill bygga och utforma sitt boende i fristående enbostadshus”, står det i förslaget som klubbades i kommunstyrelsen i veckan.

Nu ska kommunen inventera vilken mark man har på landsbygden, stycka av och bjuda ut till försäljning. Taket är satt till 40 tomter.

Säljer i stället för att dra ner

– Det här är ett unikt erbjudande för Knivstabor och andra att bygga ett eget hus på landet, säger Mimmi Westerlund (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mimmi Westerlund (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen i Knivsta, slår i klippet ett slag för möjligheten att bo på landet. Foto: SVT

Men att vara beroende av exploateringsintäkter – det har Kristdemokraterna varit emot. Nu går ni emot er själva?

– Det stämmer att vi har varit och är kritiska, men vi har ett mål att göra oss mindre beroende av exploateringsintäkter.

Men det handlar om att pengarna inte räcker?

- Vi accepeterar inte att göra nedskärningar inom skola, vård och omsorg, därför säljer vi mark.

Klippet: Därför säljs mark och därför är oppositionen kritisk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet