Här ska 454 nya hyresrätter byggas. Foto: SVT

Totalsvängning från bostadsrätter till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året tillkom fler hyresrätter i nyproduktion i Uppsala än vad det tillkom bostadsrätter. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som släppts idag.

2016 färdigställdes det 395 stycken hyresrätter och 1104 bostadsrätter i Uppsala län. 2017 var siffran 1160 respektive 744. En totalsvängning i upplåtelseform har alltså skett. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån sammanställt.

– Det är mycket välkommet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala kommun med

Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden. Foto: Uppsala kommun

inriktning på bland annat bostadsbyggande.

Enligt Pelling har kommunen arbetat aktivt med att få in privata investerare som är villiga till att bygga mer hyresrätter.

– Vi har länge arbetat för att få upp byggandet av hyresrätter.

Statistiken visar också att byggandet i stort inte tappade fart under 2017. Förra året färdigställdes omkring 400 fler lägenheter i nybyggda flerbostadshus hus än 2016.

Uppsala med i toppen

Uppsala län är med i toppen när det kommer till färdigställda lägenheter per invånare i landet. Flest bostäder kom till i Örebro län, medan Uppsala hamnade på en andraplats: 3,4 lägenheter per 1000 invånare än rikssnittet.

I genomsnitt tillkom det cirka sju lägenheter per 1000 invånare i Uppsala län under 2017.

Flest tvåor

Lejonparten av de nybyggda lägenheterna var tvåor. Ungefär dubbelt så många tvåor än ettor respektive treor tillkom under förra året enligt siffrorna. Endast en lägenhet med sex rum färdigställdes.

Enligt Erik Pelling (S) är en av de fortsatta utmaningarna framöver hyresnivåerna.

– Det är dyrt att bygga. Vi har tidigare gett ägardirektiv till Uppsalahem att använda det statliga investeringsstödet för att få ner hyrorna. Vi vill och välkomnar även att de privata investerarna gör det.

Enligt Boverket väntas bostadsbristen i Uppsala län hålla i sig i samtliga kommuner under de kommande tre åren minst. Det utifrån enkätundersökningen: ”Läget på bostadsmarknaden – bostadsbyggande 2017”. Ingen kommun uppger att de har ett överskott eller är i balans när det kommer till bostadsutbudet i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.