Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafiksäkerhetsexperten Malte Burwick framför en hel kamera på riksväg 55. Hör honom berätta mer om fartkameror i klippet. Foto: SVT

Trafiksäkerhetsexperten: ”Fler kan dö i trafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Om det fortsätter att försvinna fartkameror från landets vägar så kommer det att leda till fler döda i trafiken, det menar Malte Burwick från trafiksäkerhetsorganisationen Atentis.

Det är rusningstid och bilarna svischar förbi på riksväg 55 strax utanför Uppsala. Malte Burwick möter upp vid den första fartkameran på väg mot Enköping.

Hur ser du på stölderna av fartkameror?

– Det är den enskilt viktigaste frågan just nu att få bukt med. Det är riktigt bedrövligt det här beteendet. Trafikverket har räknat ut att om man får ned medelhastigheten med en kilometer i timmen så sparar det mellan 10 och 15 liv per år.

Orolig för utvecklingen

Fotsätter kameror att försvinna tror Malte Burwick att utvecklingen går åt fel håll.

-  Om vi minskar antalet kameror på vägarna så kommer den genomsnittlige föraren att hålla en högre hastighet. Då kommer krockvåldet att bli större och fler olyckor slutar på absolut värsta sätt.

Klppet: Fartkamerorna – det bidrar de med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.