I år infaller julafton på en lördag, vilket innebär att fler personer är ute på vägarna samtidigt jämfört med när julen infaller mitt i veckan.
– Det är svårt att förutse var det kan bli mycket trafik. Det är inga speciella resmål, som på sportlovet, utan trafiken är mer utspridd när folk ska åka hem över jul, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör på Trafikverket.
In och ut ur storstäderna beräknas trängseln bli stor, men skulle du fastna i en hopplös bilkö kan du tänka att det är bättre än alternativet.
– Det är ingen större ökning i olycksstatistiken under resedagarna. Det positiva med mycket trafik är att det går långsamt. Även om det är frustrerande att sitta i bilkö är det positivt rent skademässigt, säger Johan Tjerneng.
Akta väghalka
Viktigt att tänka på är som vanligt att vara utvilad, ha gott om tid och i mellandagarna kan man tänka lite extra på att inte dricka på släktträffarna. Det är nämligen fler olyckor i mellandagarna än de dagar folk är på väg till julfirandet.
I de norra delarna av landet råder vinterväglag, men i de södra bör man vara uppmärksam på väghalka, trots plusgrader.
– Under kvällen och natten kan temperaturerna sjunka och då finns det risk för tillfrysning, men det ser inte ut att bli ett utbrett problem, säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meteorolog på SMHI.
Blöt jul
Den som hoppas på en vit jul bör styra kosan mot Norrlands inland eller norra Norrlandskusten. Resten av landet verkar drabbas av det mindre populära julvädret snöblandat regn.
– Det ser ut att bli ganska blöt nederbörd. På sydsvenska höglandet söder om Vättern och i Värmland är det inte omöjligt att det blir vissa snöinslag. Under julaftonsmorgonen kommer det vara ganska stökigt väder och blåsigt också, det kan man tänka på om man ska ut och köra då, säger Marcus Sjöstedt.