Kvinna framför plakat på kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna-Li om vilket stöd unga transpersoner kan få av Uppsala tjej- och transjour. Foto: Kristian Östlund/SVT

Kallas ”kultursjukdom” – Transjouren: transpersoners existens ifrågasätts

Publicerad

Våld och hot är dubbelt så vanligt för transpersoner än för befolkningen i stort. Det menar Uppsala tjej- och transjour. I år fick Uppsala tjej-och transjour 900 000 kronor i bidrag från Socialstyrelsen för att kunna finansiera högre lokal och personalkostnader.

– Det finns ett ifrågasättande i samhället och man använder ord som kultursjukdom och ifrågasätter transpersoners existens, säger Hanna-Li Liljehag som är informatör på Uppsala tjej- och transjour.

Uppsalas tjej- och transjour startade sin verksamhet 2005. Jouren har växt från sju stycken volontärer till 68 aktiva medlemmar 2022. I år har det anställts flera nya personer för att kunna möta behovet som finns.

Möter homo- och transfobi

En stor del av arbetet som transjouren bedriver handlar om att åka runt till skolor och synliggöra unga transpersoners situation i samhället. Det som är tydligt vid skolbesöken, enligt Hanna- Li Liljehag, är att det finns en stark homo- och transfobi bland vissa ungdomar.

– När de får se två killar kyssas så blir reaktionerna ”blä, vad äckligt”, säger Hanna-Li Liljehag.

Antitransrörelse

På senare år har transjouren märkt av en förändring i samhället. Det handlar om en antitransrörelse där våld och hot är vanligt förekommande mot transpersoner. 

– Den här samhällsutvecklingen som pågår just nu den påverkar våra stödsökande väldigt mycket och är ett stort problem, menar Hanna-Li Liljehag.

Hör Hanna-Li berätta om antitrans samhället i videon och hur tjej- och transjouren arbetar för att stötta utsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.