Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Björk är arbetsmiljöforskare och anser att oönskade könsskillnader måste attackeras på flera fronter. I klippet berättar hon varför fler kvinnor är män är sjukskrivna för stress. Foto: SVT/Privat

Tre av fyra sjukskrivna för stress är kvinnor – här är orsakerna

Publicerad

Tre av fyra som var sjukskrivna på grund av stress i december förra året var kvinnor. Det visar siffror från Försäkringskassan.

-  Till stor del beror det på att vi kvinnor finns på arbetsmarknaden i högre utsträckning än kvinnor i andra länder, säger Lisa Björk, arbetsmiljöforskare.

I klippet listar hon tre orsaker till varför det ser ut som det gör.

Enligt arbetsmiljöforskaren Lisa Björk vid Institutet för stressmedicin vid Västra Götalandsregionen är den stora bilden till varför kvinnor i Sverige är sjukskrivna den jämställda fördelningen på arbetsmarknaden, jämfört med andra länder. Kvinnor i Sverige kan vara sjukskrivna mer än kvinnor i övriga Europa, som i högre grad jobbar deltid.

– Det är viktigt att ha med sig innan man går ner och tittar på oönskade könsskillnader, säger hon.

Så kan trenden vändas

I december förra året var 30 673 kvinnor sjukskrivna på grund av stress i landet, antalet män var 8 463.

– Det är finns flera orsaker till att det ser ut som det gör och frågan är komplex. Man måste attackera problemet på flera fronter.

Och om du skulle lyfta en viktig förändring för att vända trenden, vilken väljer du?

– Jag är arbetsmiljöforskare så arbetsmiljön inom välfärdsyrken ligger mig varmt om hjärtat. Det är en sektor som vi alla någon gång är beroende av i livet, och då är det viktigt att arbetsvillkoren där blir bättre.

I klippet: Tre orsaker till varför kvinnor oftare sjukskrivs på grund av stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.