Foto: Privat

Tre döms för trädfällningsolycka på camping

Publicerad

De två skogsarbetare som fällde en stor gran på Siggefora camping så att den föll över en kvinna i en husvagn fälls nu vid Uppsala tingsrätt för grovt arbetsmiljöbrott. Straffet blev villkorlig dom och 60 dagsböter. Även skogsföretagets vd fälls. Företaget tvingas böta 800.000 kronor.

Det var i juli förra året som ett träd fälldes över ett förtält till en husvagn på Siggefora camping i Uppsala kommun. I tältet fanns Hebybon Madléne. Två ryggkotor krossades och Madléne blev förlamad från bröstet och nedåt när hon fick den 20 meter höga granen över sig.

– Jag tänkte att jag skulle gå ner och bada. Sedan minns jag ingenting mer, har hon tidigare berättat för SVT Nyheter Uppsala.

Tre personer åtalades i juli i år. De två personer som utfört trädfällningen samt skogsföretagets vd. Nu fälls alla tre för grovt arbetsmiljöbrott. Vd:n, som är i 40-årsåldern nekade till brott och vill själv inte kommentera domen. Han hänvisar till sin advokat som säger att domen sannolikt kommer att överklagas.

– Tingsrätten säger att min klient inte har organiserat arbetet på firman tillräckligt väl, och därför hålls han ansvarig för det som inträffat på campingen. Men vår uppfattning av bilden som framgick under förhandlingen är att han har gjort det, säger Henrik Stolare, advokat.

Ingen koll på säkerheten

Säkerheten när träden fälldes var för dålig konstaterat tingsrätten. Säkerhetsavstånd saknades, liksom avspärrningar. Människor på campingen hade heller inte varnats för att det pågick trädfällning. Trots att man såg husvagnarna hade männen inte kontrollerat om någon var där. Brottet är grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag skriver tingsrätten.

Företagen ska betala en företagsbot på 800.00 kronor, men frias från att betala 45.000 i skadestånd till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olyckan på Siggefora camping

Mer i ämnet