Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan, överraskades av hur lätt tjuvar tagit sig in i skolan. Foto: SVT/Polisen

Nannaskolan bland de värst drabbade – tre inbrott på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger det senaste året har Nannaskolan i centrala Uppsala haft inbrott. Nu har skolan förstärkt dörrar och sett över larmläget. Men det viktigaste skyddet enligt rektor handlar om ett annat grepp.

Vid det senaste inbrottet tidigare i våras var tjuvarna inne i skolan på under en minut.

– Jag blev förvånad. Det gick nästan fortare för tjuvarna, än för ordinarie personal att ta sig in, säger Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan.

Flera bärbara datorer och dörrar förstördes. Kostnad: 65 000 kronor.

Så har skolan förstärkts

Efter senaste inbrottet har dörrar förstärkts och larmtiderna setts över, men det bästa skyddet är, enligt Henrik Ljungblom, att inte ha något stöldbegärligt framme.

– Det ska helt enkelt inte finnas någon anledning att bryta sig in. Bärbara datorer ska med hem,  helt enkelt.

Värdesaker, det är ofta det som man i inbrottssammanhang pekar på måste skyddas. Men Henrik Ljungblom tycker fredandet av skolan har en större mening.

– Som elev tror jag att man kan känna en olustig känsla om ens skolan drabbas gång på gång. Tryggheten påverkas, säger han.

I klippet pratar vi med rektorn om senaste inbrottet och hur man gjort skolan mer säker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.