Tre personer döms för Lindbackendådet

Uppdaterad
Publicerad

I somras rånade, misshandlade och startade tre ungdomar brand hos en brukare på LSS-boende i östra Uppsala – en man med Downs syndrom. Nu döms de till ungdomsvård respektive skyddstillsyn.

Det var i juni som tre pojkar, vid tillfället 15, 17 respektive 18 år gamla, tog sig in i en lägenhet i ett LSS-boende i Lindbacken, Uppsala. Medan en av dem hotade och sedan knivhögg den nyvakne brukaren – en man med Downs syndrom – i ena armen, höll de två andra pojkarna vakt och filmade delar av förloppet.

Stal en filmspelare innan de satte eld på lägenheten

De tre gärningsmännen startade sedan en brand i mannens lägenhet innan de lämnade platsen med en stulen DvD-spelare. När polis larmas till platsen stöter man på de tre ungdomarna och samtliga grips. I närheten av platsen fann polisen sedan en kniv med målsägarens DNA på, vilket har använts i bevisningen. Skadorna av branden beräknas uppgå till 130 000 kronor.

Ungdomsvård respektive skyddstillsyn för de tre ungdomarna

Nu har domen för händelsen i somras kommit. De tre pojkarna döms för bland annat grov misshandel, grov skadegörelse och grovt olaga hot – förutom att även bli ålagda att betala skadestånd till målsägaren för den skada de genom brotten har tillfogat honom. De tre ungdomarna var vid tillfället dessutom påverkade av både alkohol och narkotika och samtliga döms därför även till ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.