I klippet berättar åklagare Moa Blomqvist om utredningen och flickans tillstånd. Barnet på bilden har inget med förundersökningen att göra. Foto: TT

Treårig flicka ska ha svultit på familjehem – livshotande tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Ett par sitter sedan fredagen häktade misstänkta för att under ett år har låtit en treårig flicka svälta tills hon hamnade i ett mycket allvarligt tillstånd.

– Vi har ingen annan förklaring än man inte gett henne mat, säger åklagare Moa Blomqvist.

De två misstänkta Uppsalaborna driver ett familjehem och i somras behövde en liten flicka, då tre år gammal, vård på Akademiska sjukhuset.

Läkare upptäckte då att flickan led av kraftig näringsbrist, så kallad ”refeeding syndrom” vilket är livshotande. Enligt rättsläkarintyg har detta troligen orsakats av att hon under lång tid inte fått tillräckligt med mat.

I fredags häktades paret bakom familjehemmet, misstänkta för grovt vållande till kroppsskada. Båda förnekar brott.

– Min klient mår väldigt dåligt. Det här kom som en chock för henne, säger kvinnans försvarare Esra Akay Ranestål.

Svälten ska ha pågått det år som flickan varit placerad hos paret.

– Vi har kunnat se att hon sjunkit i vikt under hela tiden. Och det handlar inte om specialkost som ibland kan vara fallet i den typen av ärenden, säger Moa Blomqvist.

Det finns inga misstankar mot paret som avser andra barn.

I klippet ovan berättar Moa Blomqvist mer om utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.