Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Välkommen hem till familjen Rönnquist Russom. Här syns mamma Viktoria med barnen Zion, Felice och Eli. I klippet: Så kan samhället stimulera barnafödandet. Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Trebarnsmamman från Knivsta: ”Ville att mina barn skulle få syskon”

Uppdaterad
Publicerad

Viktoria Rönnquist Russom har, enkelt förklarat, blivit trebarnsmamma – för barnens skull.

– Jag växte upp med en tio år yngre syster. I dag har vi jättebra kontakt, men jag saknade ett syskon i nära ålder när jag växte upp.

Det är full aktivitet hemma på tomten ett stenkast från järnvägen efter att mormor Gunilla Rönnquist fått hem barnen Felice Russom, 5, Zion Russom, 4 och Eli Russom, 2. Hoppmattan intas av de yngsta medan äldsta barnet tar sikte på basketkorgen som hänger på staketet.

Kort efter att mamma Viktoria Rönnquist Russom kommer hem från jobbet slår tröttheten till och det klagas på kylan utomhus. Inne sätter barnen snabbt i gång med målning och tv-spelande.

– Jag är full av beundran för dem som klarar av att vara föräldrar utan support, säger Viktoria Rönnquist Russom och säger i samma andetag hur viktig mamma Gunilla är i livspusslet.

Trenden som tvärvände i Knivsta

Knivsta var under många år bland de snabbast växande kommunerna i landet – inte minst tack vare inflyttning av unga familjer som födde barn. Men första kvartalet förra året så dök antalet nyfödda i kommunen med 43 procent jämfört året innan.

Varför tror du att det föds färre barn i dag?

– Att man sätter karriären och jobbet före barn kan vara en orsak. Sen var det länge sen vi hade ett samhälle som byggde på att barnen skulle hjälpa sina föräldrar med vård och omsorg.

I videon: Vad behöver samhället göra för att stimulera barnafödande?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.