TRIS prisas för läxhjälpsprojekt för tjejer

Publicerad

TRIS, Tjejers rätt i samhället, prisas för sitt läxhjälpsprojekt för tjejer i Uppsala, och får 62.800 kronor av projektet Idéer för livet.

– Det känns otroligt bra att få de här pengarna. De ska användas till  ny utrustning så vi kan bli ännu bättre på att hjälpa tjejerna, säger Mariet Ghadimi, verksamhetschef på TRIS.

Det är fjärde gången som TRIS i Uppsala får stipendium av försäkringsbolaget Skandias projekt Idéer för livet.

Och det är ett välkommet tillskott till TRIS läxläsningsprojekt för unga tjejer.

– Kommunen sponsrar ju med personal och vi har väldigt många ideella ”läxhjälpare” som ställer upp, och ett fastighetsbolag sponsrar med lokaler, men vi har inte så mycket resurser till utrustning. De här pengarna kommer att bli en jättebra hjälp för oss att köpa in nya datorer och surfplattor som hjälp i läxläsningen, säger Mariet Ghadimi.

Ideell hjälp ända från Stockholm

I dag erbjuder TRIS två läxhjälpspass på tisdagar, och man vänder sig till unga tjejer i både grundskolan och gymnasiet.

– De passen är jättepopulära. Det är fullsatt, både med tjejer som vill ha läxhjälp och såna som vill hjälpa till med läxläsningen. Vi har både studenter och pensionerade lärare som kommer. Ibland kommer det till och med folk från universitetet i Stockholm för att hjälpa till, berättar Mariet Ghadimi.

Utökar i höst

Till hösten planerar TRIS att utöka läxläsningshjälpen med ytterligare en dag i veckan.

– Då funderar vi på att prova att ta in killar också, både killar som behöver hjälp och killar som kan hjälpa till. Det blir en dag i veckan, för vi måste ha kvar möjligheten att bara ha tjejer också. det kan vara deras enda möjlighet att få komma till oss, säger Mariet Ghadimi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.