Tilda Malmelöv, som driver eget café och butik, tycker det kan vara en fördel att starta eget mitt i pandemin. Foto: Andreas Arnberg/SVT

Trots coronapandemin – fler väljer att starta företag

Publicerad

Mellan januari och oktober startades 10 procent fler företag i Uppsala län än under samma period 2019. En av dem som startade eget mitt under pandemin är Tilda Malmelöv i Knivsta.

– Jag ville göra någonting som jag tror på i längden och jag tror att företag alltid kommer behöva ta sig igenom motgångar och kriser, säger hon.

Även om många branscher och företag har det tufft i och med minskade intäkter så väljer fler i länet att starta företag. Enligt Nyföretagarcentrum i Knivsta beror detta till viss del på att många blivit permitterade eller uppsagda från sina ordinarie jobb och då väljer att skapa sig en egen jobbmöjlighet.

– Det kan till och med vara en fördel att starta mitt i en kris, man tvingas vara anpassningsbar, säger Tilda Malmelöv, egenföretagare i Knivsta.

Coronaviruset i Uppsala

”Håll i pengarna”

Än så länge håller sig majoriteten av företagen i Knivsta över ytan. Men pandemin verkar inte ha närmat sig någon form av slut ännu och Patrik Ferdinandsson på Nyföretagarcentrum uppmanar företagarna att fortsätta hålla i pengarna.

– De flesta som klarat sig har ju varit fantastiska trollkonstnärer rent ut sagt, säger han.

1 953 företag har nyregistrerats i Uppsala län under perioden januari till oktober. Det är 179 fler än under samma period förra året enligt Bolagsverkets statistik.

I videon hör du mer från Tilda Malmelöv och Patrik Ferdinandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet