Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maya Nordborg har två tremånaders-bebisar som ska få sina första vaccinationer. ”Men jag har inte hört något om gratis TBE-vaccin.” Foto: Anton Ånell/SVT

Gratis TBE-vaccin i Uppsala – många barn missar det

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra våren har region Uppsala erbjudit kostnadsfritt TBE-vaccin för åldersgruppen 3-18 år. Men långt ifrån alla tar det.

– Det ser väldigt olika ut i olika stadsdelar, säger Johan Hedlund, chef för smittskyddsenheten i Uppsala.

Både vårdcentraler och vaccinationsbyråer erbjuder det kostnadsfria vaccinet. Vaccinationsgraden är nu tio gånger högre i åldersgruppen 3-18 än innan erbjudandet.

Olika vaccinationsgrad

Men trots att det kostnadsfria erbjudandet har funnits i snart två år ser vaccinationstäckningen väldigt olika ut beroende på stadsdel.

– Vi delar upp i valdistrikt. Då ser vi exempelvis att i Uppsalas mer välbärgade områden är det en högre grad av vaccination, över 50 procent i barngruppen. I andra områden ligger den på åtta procent, säger Johan Hedlund.

Maya Nordborg har två tremånaders-bebisar. De ska få sina första vaccinationer i veckan, men hon har inte fått någon information om TBE-vaccin än.

– Jag visste inte att det fanns. Men jag kan nog tänka mig att ge dem det när det är dags, säger hon.

Kostnadsfritt för barn, inte för vuxna

Enligt Johan Hedlund är kostnaderna för sjukdomen höga, och därför är vaccin viktigt. Att det är kostnadsfritt för barn är för att de har ett långt liv framför sig, och får leva med eventuella komplikationer långt in i livet.

– Många barnfamiljer har också höga kostnader, och regionen vill kunna erbjuda en jämlik vaccination till alla, säger Johan Hedlund.

Totalt erbjuder en handfull regioner i Sverige gratis TBE-vaccin för barn, utöver Uppsala till exempel Södermanland och Västmanland.

Kan vara livshotande

Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE, eller fästingburen encefalit, i Sverige. Runt Mälardalen är smittan vanligast. Antalet fall har även ökat med åren.

– De flesta tillfrisknar, men en liten andel får långvariga symptom, och det kan gå så långt att det blir livshotande, även om det är ovanligt. Men vi har sett dödsfall. Det är viktigt att vaccinera sig, säger smittskyddschefen.

Klippet: Så försöker Region Uppsala nå fler barnfamiljer

Från januari till oktober i år har totalt 545 fall av TBE registrerats i Sverige.

Månaden med flest fall var augusti med 165 fall där Stockholm hade flest fall (42) och bland annat Gotland och Västerbotten hade minst fall (0).

Uppsala län har haft totalt 43 fall av TBE hittills i år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.