Så kan fler grovt kriminella unga behandlas i hemmiljö

Publicerad

Bara mellan 30 och 40 ungdomar av 2 000 som skulle ha nytta av så kallad behandling i familj får det – mycket vanligare är inlåsning på ungdomshem. Nu har Socialstyrelsen inlett ett samarbete med Sveriges kommuner och regioner för att hjälpa dem att komma i gång med metoden.

– Den ger mindre kriminalitet, mindre narkotikaanvändning och mindre inlåsning senare, säger Knut Sundell, sakkunnig på Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Metoden – TFCO, Treatment Foster Care Oregon – har funnits i Sverige i nära två decennier.

I stället för att placera barn och ungdomar med svåra beteendestörningar på institutioner får det plats i en förstärkt familjehemsplacering.

Metoden har utvärderats flera gånger och rekommenderas av Socialstyrelsen för ungdomar mellan 12 och 17 år som ett alternativ till inlåsning. Men bara omkring 30–40 ungdomar per år placeras enligt metoden.

Trots att utvärderingen visar att de efter behandling blir kriminella i lägre utsträckning än de som placeras på instiution.

– Det kan bero på att den är så krävande. Det krävs ett team av inblandade som stöttar placeringsfamiljen och även den biologiska familjen, och att man samarbetar med skolan, säger Knut Sundell, sakkunnig på Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

”Glapp mellan kunskaper och hjälp”

För att få fler kommuner att komma igång med metoden har Socialstyrelsen inlett ett samarbete med Sveriges kommuner och regioner, SKR. På Socialstyrelsen motsätter man sig en bild av att det inte finns kunskaper om vad som hjälper:

– Däremot erbjuder inte alla kommuner de insatser som har bäst stöd i forskningen, kanske på grund av bristande kunskap men också svårigheter att hålla ett brett utbud. Det här skapar ett glapp mellan den kunskap vi har och den hjälp familjer får, säger Annika Öquist enhetschef till Socialstyrelsens hemsida.

I klippet: Lasse Peterson i Upplands-Bro har välkomnat ungdomar med problem i 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.