Just nu råder eldningsförbud. Foto: SVT

Trots regnet – fortsatt eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

I veckan väntas det komma nederbörd på flera platser i länet. Men räddningstjänsten påpekar att lite regn inte gör någon större skillnad och att man som privatperson alltid är ansvarig när man eldar i naturen.

– Lite regn gör ingen skillnad, säger Torbjörn Mattsson, brandinspektör Uppsala brandförsvar.

Trots att det kommer regn behöver det inte betyda att det är fritt fram att elda. Det lyfter räddningstjänsten fram, som menar på att regnet avdunstar från marken samt försvinner med vinden och tas upp av växtligheten.

– Det är nästan omöjligt att säga hur mycket nederbörd som krävs, men det behövs väldigt mycket regn för att det ska göra en skillnad. Det kan också regna väldigt lokalt, men det gör ingen skillnad för eldningsförbudet för hela länet, säger Torbjörn Mattsson, brandinspektör.

Personligt ansvar

Räddningstjänsten lyfter också fram att man har ett personligt ansvar när man tänder i naturen. Det gäller oavsett om eldningsförbud råder eller inte. Något som man ser att gemene man respekterar mer.

– Om du sätter tändstickan till så är det du som har ansvaret. Ska man grilla ska man göra det på iordningställda grillplatser. Om man eldar i naturen kan man tycka att man har släkt när man lämnar platsen men upptäcker inte den lilla glöden som kan finns kvar, säger Torbjörn Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.