Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuff arbetsmiljö för doktorander – Uppsala sämst i landet Foto: Antonios Antoniadis/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tuff arbetsmiljö för doktorander – Uppsala sämst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte kvinnlig doktorand vid Uppsala universitet säger sig ha varit utsatt för mobbning de senaste tolv månaderna. Bland männen är motsvarande siffra var tionde.

– Det är förkastligt och ingenting som vi vill förknippas med, säger Eliane Forsse, HR-direktör på Uppsala universitet.

Siffrorna kommer från en ny studie som undersökt trakasserier och utsatthet bland doktorander vid universiteten i Sverige. Uppsala universitet ligger långt över det nationella snittet på 15 procent när det gäller kvinnor som utsatts för mobbning.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Jag hoppas att de här resultaten belyser ännu mer hur viktigt det är att arbeta med den här typen av frågor. Vi försöker vara transparenta och ta emot synpunkter på hur vi kan bli bättre, säger Eliane Forsse.

Även män är utsatta

Kvinnor är mest utsatta för trakasserier och mobbning, men även manliga doktorander har drabbats. I studien svarade mer än 20 procent av kvinnorna, och 10 procent av männen, att de blivit utsatta för mobbning. Uppsala är sämst i landet, enligt studien.

Med tanke på det här resultatet – hur effektiva har era tidigare insatser varit?

– Jag tror starkt på våra åtgärder och att vi kan vända den här utvecklingen. På Uppsala universitet har vi väldigt mycket som är bra och jag hoppas att doktorander fortsätter att söka sig hit, säger Eliane Forsse.

Studien är utförd vid Karolinska Institutet i Stockholm.

I klippet: Så jobbar Uppsala universitet för att motverka mobbning och trakasserier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.