Foto: SVT

Kåren: Bostadssituationen för studenter är akut

Uppdaterad
Publicerad

Nya studenter i Uppsala får räkna med att det blir svårt att hitta ett studentboende i höst. Det visar årets bostadsrapport från Sveriges förenade studentkårer.

Uppsala är återigen en av de studentstäder som rödlistas i SFS bostadsrapport.

Enligt rapporten bor tre fjärdedelar av alla campusstudenter i rödlistade städer, vilket innebär att det tar minst en termin, men oftast längre, att hitta eget boende.

Högt tryck

– Man märker att trycket är väldigt högt, säger Anna Jonsäll, verksamhetsledare på Studentboet, en bostadsportal för studenter i Uppsala.

Hon upplever ändå att läget är något bättre än för några år sedan, när bristen var så stor att studenter fick bo på kyrkgolv. Men läget är fortfarande ansträngt. När Studentboet släppte sina akutplatser i ett antal flerbäddsrum på ett vandrarhem i början av augusti blev de snabbt fullbokade.

– Det är såklart stressande att inte ha nån bostad. Det är inte optimalt för studieron när man inte kan fokusera fullt ut på studierna, säger Anna Jonsäll.

Uppsala studentkår varnar i rapporten för att den akuta bostadsbristen måste åtgärdas för att kunna fortsätta locka studenter att läsa vidare i universitetsstaden.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats

1. Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad.

2. Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet.

3. Bostäder för studenter ska hålla samma standard och leva upp till samma krav på tillgänglighet som andra bostäder.

Hyran för ett studentrum kostar mellan 3.000 och 4.000 kronor per månad i Uppsala. På andrahandsmarknaden samt nybyggda studentlägenheter kan månadskostnaden ligga på omkring 5.000 kronor, enligt studentkårernas rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.