Avspärrning på Dragarbrunnsgatan. Foto: svt

Två poliser skadade – man sköts till döds

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser skadades och en misstänkt gärningsman sköts till döds i samband med en stor polisinsats i centrala Uppsala på måndagseftermiddagen. Gärningsmannen jagades efter ett misstänkt mordförsök på en kvinna. Hennes tillstånd är ännu oklart.

När polisen skulle gripa mannen vid 16-tiden knivhögg han en polisman i axeln. Polisen tvingades öppna eld, och mannen skottskadades.

– Mannen avled klockan 17.07. Då dödförklarades han på Akademiska sjukhuset, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Attacken vid Forumgallerian

Läs mer: Polisman knivhöggs – sen sköts mannen

Enligt ett vittne som Aftonbladet har talat med så ska polisen ha avlossat tre skott.

– Jag var på väg in i min bil när jag hörde tre skott. Inom loppet av någon minut anlände en mängd polisbilar till platsen, säger ett vittne till Aftonbladet.

Bråk i lägenhet

Jakten efter gärningsmannen inleddes efter en misstänkt misshandel som ska ha skett i en lägenhet på Dragarbrunnsgatan i Uppsala under måndagsförmiddagen, där en kvinna misshandlats blodig.

– Troligtvis handlar det om någon form av relationsdrama där en kvinna blivit knivskuren, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Händelsen rubriceras som mordförsök och kvinnans tillstånd är ännu oklart.

Polis skadad

Även en polis ska senare under dagen ha blivit misshandlad vid Forumgallerian i Uppsala.

– En polisman åkte iväg med ambulans med bandage runt huvudet, säger ett vittne, som hör av sig till SVT Nyheter Uppsala.

VIDEO. Vittnet: ”Polisen blödde från skallen”

Men polisen vet i nuläget inte om det handlar om samma gärningsman som vid den första misshandeln.

– Vi tror det, men kan inte bekräfta det i nuläget, säger Christer Nordström.

Vid 15.45 hävdes avspärrningarna vid Forumgallerian där polisen genomfört en sökinsats eftersom de trodde att mannen fanns kvar i området. Även en polishelikopter har hovrat över centrala Uppsala för att söka efter den misstänkte. Han ska enligt vittnesuppgifter ha setts med en kedja.

Sköts till döds

Signalementet på den 40-åriga mannen gick ut till poliser i yttre tjänst som fick syn på honom vid Ulleråkerområdet i Uppsala. De kunde gripa honom vid en cykelväg som han färdades på. Det var då gärningsmannen sköts av polis efter att först ha gått till knivattack mot en polis.

– Han greps vid Ulleråkerområdet vid 16-tiden. En patrull fick syn på mannen och när han skulle gripas blev en polis knivhuggen i axeln. Då skadesköt polisen gärningsmannen, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Både gärningsmannen och polisen som blev knivskuren i axeln fördes till sjukhus. Christer Nordström uppger till UNT att polisen inte ska vara allvarligt skadad.

Den polis som tidigare under dagen skadades har fått lämna Akademiska sjukhuset.

Fakta: Antal avlidna efter att ha skjutits av polis

2012: 0

2013: 4

2014: 3

2015: 2

2016: 1 (dödsskjutningen i Uppsala)

Mellan 1990-2015 har 26 personer skjutits till döds av polisen.

I genomsnitt avlider en person per år efter att ha skjutits av polisen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet