Bommarna vid S:t Persgatan kommer att hänga med ett bra tag till. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tunnelbyggen i Uppsala skjuts fram

Publicerad

Järnvägskorsningarna vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan i Uppsala är både farliga, och stoppar upp trafikflödet. Trots det skjuts projektet på framtiden ännu en gång. Byggstart för tunnlarna är nu planerad först till 2024.

Trafikverket och Uppsala kommun har sedan flera år tillbaka planer på att bygga planskilda korsningar vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan. Under respektive gata läggs en tunnel under järnvägen för att få till ett bättre flöde och sen säkrare trafiksituation. Projektet har redan föresenats flera gånger och nu kan det skjutas fram ännu en gång.

Två års försening

Anledningen är att projektet har fått en annan placering i Trafikverkets trafikplan, som regeringen ytterst bestämmer om. Från början var det tänkt att själva bygget av tunnlarna skulle dra i gång 2022. Nu är den planerade starten 2024 – alltså två år senare. Beskedet ska Trafikverket ha fått i somras.

– Tyvärr är det så, men vi ska försöka att flytta det och jobbar på med annat som järnvägsplan och bullerundersökningar, säger Leif Haagensen som är projektledare.

Ingen rolig nyhet för Uppsalaborna

Beskedet om att projektet ser ut att bli ytterligare försenat är ingen glad nyhet för Uppsalaborna, som redan i dag är trötta på att fastna vid järnvägen när bommarna går ner.

– 2024, det är jättelänge dit. Då är det jättemånga gånger då man måste står här och vänta. Vore bra om de kunde snabba på det, säger Lina Berglund.

Om tidsplanen ligger fast att tunnelbygget kan dra i gång 2024 är tunnlarna på plats tidigast 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer