Slutsprayat. Konstnären Amara Por Dios har slutfört jobbet i tunneln under Luthagsleden. Många har kommenterat hennes verk, och de flesta är positiva. Foto: SVT

Tunnlar i Uppsala fylls med konst – för säkerhets skull

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har tagit ett grepp om en handfull tunnlar i Uppsala där grå betong nu får en mer konstnärlig touch.

I Luthagen, Gränby, Flogsta och vid stationsområdet i centrum. Där finns tunnlarna i Uppsala som har fått, får eller ska få en konstnärlig gestaltning.

Syftet är att skapa en ”känslomässig närvaro för identitetslösa platser”, och förbättra tryggheten med hjälp av en bättre belysning.

– En trygg plats kan skapas genom att man tar hand om en plats, och det gör man med den här typen av gestaltning, säger Tove Otterclou, intendent vid Uppsala kommun.

En tunnel med historia

I den färdigställda tunneln i Luthagen har konstnären Amara Por Dios har inspirerats av skolbarns skisser, men har även plockat upp områdets historia. Det finns gott om växter och gröna toner i tunneln och det hänger ihop med att det en gång i tiden fanns beteshagar här och att markägaren vid denna tid hette Johan Luth.

Anna Ehn, chef för offentlig konst vid Uppsala kommun, har inte någon totalsumma för hela projektet. Men bara målningen av tunneln under Luthagsleden kostar 400 000 kronor.

Är det värt det?

– Det är alltid värt det här, säger Anna Ehn.

Vi har besökt den sprayade tunneln i Luthagen. Kolla in hur den blev i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.