Poliser, åklagare, socialsekreterare, ungdomspsykiatriker. Alla är de yrkesgrupper som jobbar med tjejer som utsatts för övergrepp. Ändå väljer många utsatta att inte kontakta myndigheter. Volontärer från Uppsala tjejjour ska därför besöka instanserna och prata om hur de kan bli bättre.
– Många kontaktar oss på vår stödchatt och berättar att de är rädda att inte bli betrodda hos myndigheterna, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare vid Uppsala tjejjour.
”Får ta del av mörkertalet”
I slutet av september börjar turnén som syftar till att myndigheterna ska bli bättre på att bemöta de utsatta. Tjejjouren ska medverka på Barnahus utvecklingsdagar där de träffar poliser, åklagare och socialsekreterare. I oktober ska de träffa socialstyrelsens barn- och ungdomssekreterare. Dessutom kommer de att göra besök på Spången ungdomspsykmottagning och skolor i Uppsala kommun.
– Vi har respekt för att de här yrkesmänniskorna har utbildning bakom sig. Men jouren har byggt upp ett unikt bemötande som gör att vi får ta del av berättelser som inte myndigheter får. Vi får ta del av mörkertalet, säger Chris-Emelie Denstedt.
Fyller tio år
Till Uppsala tjejjour kan alla som definierar sig som tjejer vända sig för att prata. Jouren har drivits ideellt i tio år och med anledning av det passade det bra att sammanfatta och skicka vidare de erfarenheter som volontärerna samlat på sig.
– Vi vill att de som jobbar med det här professionellt ska ta del av våra strategier, för att deras verksamheter ska bli bättre. Det finns en bemötandeproblematik och det är sådant som vi har mycket kunskap och erfarenhet av.
En viktig del i just bemötandet är enligt Chris-Emelie Denstedt att inte gissa hur saker och ting ligger till.
– Vi tänker normkritiskt och antar inte att alla är heterosexuella, att alla har en trygg situation, att alla har det bra hemma. Sedan är det också viktigt att ta bort skuld och skam och inte döma de som utsatts.