”Man har hört talas om hus där avloppet går rakt ut” säger Britta Eklund som tycker att inspektionerna är bra. Foto: SVT

Tusentals avlopp underkänns – Östhammar tar strid mot övergödning

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen enskilda avlopp i Östhammar kan komma att behöva byggas om. Kommunen inspekterar just nu avloppen på Söderön. Målet är en bättre vattenmiljö – fastighetsägarna får själva betala.

Det är framför allt fastigheter närmare än 300 meter från strandkanten som Östhammars kommun vill komma till rätta med. Här vill kommunen gärna se att avloppen har en sluten tank.

– Vi vill rädda våra vatten och avloppen bidrar till övergödningen, säger Anicetus Tanyi som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Östhammars kommun.

Infjärdarna i Östhammar hör till de mest övergödda i hela Sverige och övergödningen ligger till grund för krav på att fastighetsägarna måste åtgärda sin avlopp.

Total ska uppemot 7000 avlopp inspekteras. Hittills har runt 2000 avlopp inspekterats. Ungefär 65 procent av dessa underkänts.

Fastighetsägarna får betala

Som fastighetsägare med enskilta avlopp är du själv ansvarig.

För Roland Sjölander som bor och driver en turistanläggning på Sundsveden kan det bli kännbart. Han kan komma att få byta ut både sitt privata och sin restaurangs avlopp.

– Det kan handla om mellan 100 000 och 500 000 kronor och då känns det som att det bara är att lägga ner, säger han.

Eva Sylvén har sitt sommarställe på Söderön. Nu har hennes trekammarbrunn blivit underkänd.

– Det viktiga är ändå att det ger effekt och faktiskt påverkar miljön, säger hon.

Två år har man på sig att åtgärda sitt avlopp om det underkänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.