Tusentals utan nät. Här är orsaken: trasiga fiberkablar. Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals fortfarande utan nät

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick fiberkablar sönder i ett grustag i Vedyxa. Det gjorde att över 4000 blev utan bredband och telefoni.

Under tisdagen har man lyckats begränsa problemet men fortfarande saknar många kunder nät. Man lokaliserade kabelbrottet till ett grustag i Vedyxa utanför Uppsala, och nu har man påbörjat en provisorisk lagning av kabeln.

– Nu gör vi en temporär skarvning över vägen. Sen får vi se hur vi premanent kommer åtgärda det här, säger Inger Gunterberg, kommunikationschef på Skanova, som ansvarar för Telias kablar.

Beror på erodering

Kabeln, som normalt ligger nedgrävd på en meter, har lokaliserats till 12 meters ljup. På Skanova tror man att det är jorden som eroderat under dom enorma schaktmassorna i grustaget.

– Kablarna som troligtvis har gått sönder av erodering i marken har visat sig ligga väldigt djupt och därför kommer man troligtvis inte kunna åtgärda problemet förrän i morgon, säger Inger Gunterberg.

Tillfällig kabel

Skanova arbetar nu med att lösa problemet genom att lägga en tillfällig kabel. Sensast under onsdagen räknar man med att alla drabbade kunder skall ha telefon och internet tillbaka.

– Kabeln är hittad. En provisorisk kabel ska dras över grustaget. Senast under morgondagen bör det vara ihopskarvat, säger Inger Gunterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avgrävd fiber i Vedyxa

Mer i ämnet