Johan och Anne Lavén fem dagar efter den lyckade transplantationen. Foto: SVT

Fick njure av sin syster

Uppdaterad
Publicerad

Efter 25 år slutade den första njuren Johan Lavén fått av sin bror att fungera. Nu har han fått en ny av sin syster Anne.

– Hur tackar man för det? Det är ju något helt otroligt. Jag får ju livet, säger Johan.

Bara fem dagar har gått sedan operationen och båda ser pigga ut. Johan och Anne Lavén har legat på varsitt rum på kirurgavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en lyckad njurtransplantation.

Ärftlig sjukdom

Johan har den ärftliga sjukdomen Alports syndrom som förstör njurarna, bland annat. När han var 19 fick han en ny njure av sin bror. Efter 25 år hade den slutat fungera och efter att svärmor bedömts olämplig som donator, bestämde sig Anne för att hjälpa till.

– Det är ingen uppoffring alls. Det är min lillebror, säger Anne Lavén, som genomgått flera månaders tester för att se om hon passade som donator och för att se att hon kunde ge bort den ena njuren utan risk för henne själv.

– Jag blir tårögd. Jag kan bli frisk, jag kan resa och jag kan se mina barn växa upp, säger Johan Lavén.

– Och jag blir tårögd över att ha gett till Johan, och att han är tacksam, säger Anne.

Saknas hundratals donatorer

Den här veckan är det donationsveckan, ett arrangemang Socialstyrelsen initierat. Det handlar om att sprida kunskap om organ- och vävnadsdonation och få fler att aktivt ta ställning. Målet är att få fler att ställa upp som organdonator. För trots att det ökat något de senaste åren, saknas det fortfarande donatorer. Det behövs just nu drygt 800 organ. Mest njurar, men också lungor, hjärtan och lever, till exempel.

Johan och Anne vill uppmana alla att ta ställning till att donera sina organ, och antingen registrera sig i donationsregistret, fylla i ett donationskort eller bara säga till familjen hur man vill göra om man dör.

– Man underlättar väldigt för sina anhöriga att ta det här beslutet, både tala om eller registrera sig. Det kan vara ja eller det kan vara nej, säger Johan Lavén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.