Under förmiddagen var polisen fortsatt på plats för att utreda vad som hänt efter att något detonerat i en trappuppgång i Uppsala. Foto: Magnus Hellström/SVT

Två anhållna efter sprängning i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på lördagsmorgonen detonerade en handgranat i ett trapphus i stadsdelen Sala backe i Uppsala. Två personer är nu anhållna skäligen misstänkta för bland annat allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. En av polisens arbetshypoteser är att det kan röra sig om kriminella nätverk.

– På lördagskvällen kunde två personer anhållas misstänkta för detonationen som polisen misstänker är riktade mot en kollega. Jag vill verkligen ge min uppskattning till personalens målmedvetenhet och handlingskraft i detta arbete. Även om vi nu har två anhållna så fortgår den särskilda händelsen med full kraft, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt, i ett pressmeddelande.

Utreder kopplingar till kriminella nätverk

Motivet till händelsen håller fortfarande på att utredas, men polisen bekräftade under lördagen att det misstänktes vara ett angrepp mot en polisanställd.

– Vi kan konstatera att vi i Uppsala kommun har bekymmer med kriminella nätverksstrukturer som sysslar med grov brottslighet och självklart är det en av våra arbetshypoteser, säger Pär Halldén.

Under lördagen inleddes en så kallad särskild händelse.

Genomfört 150 förhör

Hur gripandet av de misstänkta gick till, vill Pär Halldén, kommenderingschef och polisområdeschef i Uppsala län, inte kommentera mer än att det gick lugnt till. Det är enligt honom förundersökningsarbetet som gjorts det senaste dygnet som lett fram till gripandet.

– Vi har hållit ungefär 150 förhör, har genomfört flera tekniska undersökningar, analyserat it-material, filmer och foton och det har lett fram till en sammantagen bild av att de här personerna är lite extra intressanta, säger han och vill inte kommentera ålder eller kön på de gripna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.