Foto: Länsstyrelsen

Här blir det två nya naturreservat i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala har fattat beslut om att bilda två nya reservat, ett i Älvkarleby och ett i Uppsala kommun. Det handlar om myrområdet Mararna i Älvkarleby och Edshammarsskogen utanför Vattholma. Dessutom fattades beslut om att stärka skyddet för reservatet Slätön-Medholma i Östhammar.

En knapp mil nordost om Älvkarleby ligger myrområdet Mararna. Nu utses området till naturreservat, vilket innebär att området skyddas mot skogsbruk, att åtgärder som gynnar prioriterade arter kan genomföras och att miljöer som vuxit igen kan återställas.

Värdefull skog i Vattholma

Det andra reservatet som bildas är Edshammarsskogen utanför Vattholma. Ur naturvårdssynpunkt bedöms skogen som mycket värdefull då den till stora delar består av gammal, lövrik barrskog.

Länsstyrelsen bestämde också att skyddet av Slätön-Medholma i Östhammars kommun, vilket varit reservat sedan 1970, ska stärkas genom att förbud mot skogsbruk införs.

Vad är viktigast när man bildar ett reservat?

– Det finns många arter som inte kan överleva i en konventionellt brukad skog. Dit hör till exempel arter som försvinner vid en kalavverkning, och arter som är beroende av gamla träd eller död ved. Naturreservat gör det möjligt att förvalta skogen så att de hotade eller skyddsvärda arter som finns där kan överleva, säger Cecilia Ronnås, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.

Detta gäller:

Finns det någon gräns för hur många reservat som kan bildas?

Det finns egentligen ingen gräns för hur många reservat som kan bildas. Men de statliga ekonomiska anslagen styr hur mycket mark som kan frigöras för reservat. Det är av stor vikt att en dialog och samverkan med berörda markägare etableras inför att ett naturreservat ska utses. Innan ett beslut fattas går alltid förslaget ut på remiss så att sakägare, andra myndigheter och organisationer har möjlighet att yttra sig.

Hur går det till att bilda ett naturreservat, kan vem som helst höra av sig och säga att ett område borde bli reservat?

Oftast kommer initiativet att utnämna ett visst område till naturreservat från länsstyrelsen, men även andra instanser som kommuner, markägare, ideella föreningar eller enskilda medborgare kan föreslå att ett område bör skyddas.

Vad vill ni på länsstyrelsen främst signalera när man bildar ett reservat?

Syftet med att bilda ett reservat kan variera, det kan till exempel handla om rena naturvärden, att ett område är skyddsvärt i sig på grund av de arter eller miljöer det innehåller. Men det kan också handla om att möjliggöra för friluftsliv och tillgodose människors djupt grundläggande behov av att få komma ut och vistas i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.