Två personer gripna för åldringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit två personer i vad som beskrivs som ett större bedrägeriärende. De misstänkta ska ha knackat på hemma hos äldre personer och lurat åt sig bankdosor och bankkort – för att sedan ta ut stora summor från deras konton.

– Det är för jävligt rent ut sagt. De här personerna går på några av de svagaste i samhället, det är att sjunka så lågt man bara kan, säger Björn Berglund, polisinspektör.

Åldringsbrott innebär stöld eller bedrägeri mot äldre. I det här fallet är de drabbade mellan 90 och 100 år. Brotten ska ha gått till på så sätt att de nu gripna personerna har ringt upp äldre och sagt att de kommer från en bank samt att de måste spärra de äldre personernas kort.

– Sedan har de sagt att de har en person från banken i närheten som kan komma hem till dem. En stund senare har 'en trevlig man' dykt upp hemma hos de äldre och lurat av dem både bankdosor och bankkort. Sedan har de åkt iväg och länsat de äldre konton, säger Björn Berglund.

Sju tillfällen

De gripna misstänks för brott vid sju tillfällen – men ärendet kan komma att växa.

– Det kan utökas på så sätt att de gripna misstänks för flera liknande brottsfall och att flera personer delges om misstanke för brott, säger Björn Berglund.

Hur har de målsägande beskrivit händelserna när ni har pratat med dem?

– En del skäms över att de har blivit lurande. Många har känt obehag över att främmande personer tagit sig in i deras hem. En del har kunnat lämna tydliga vittnesuppgifter, och några har lite svårare att minnas, säger Björn Berglund.

Brottsrubriceringen är bland annat grovt bedrägeri. Brotten ska ha begåtts i Uppland och i Västmanland, och de misstänkta är hemmahörande i Västmanland. Åklagaren i fallet har för avseende att göra en häktningsframställan på fredag 31 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer