Två tåg utsatta för stenkastning i södra Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen träffades två tåg av stenar i Bergsbrunna. Även signalutrustning utsattes för stenkastning, vilket gjorde att tågtrafiken stoppades helt under två timmar.

Det var strax före midnatt som två tågförare hörde en smäll i höjd med Bergsbrunna, när de körde i riktning mot Uppsala.

– Man misstänkte skottlossning till en början, innan man visste vad man hade blivit beskjuten av, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Flera polispatruller kallades till platsen.

– När man gick igenom tågen senare på resecentrum kunde man konstatera att de hade träffats av stenar. Man hittade bland annat skrapskador på ett lok.

Totalstopp och förseningar

Tågtrafiken stod helt stilla i två timmar, då det visade sig att även signalutrustning på platsen hade träffats av stenar. Det ledde också till förseningar ända fram till 06-tiden på onsdagsmorgonen.

– Det har lyst röd signal. Man har kunnat passera, men det tar mycket längre tid för det måste hanteras av trafikledningen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon har bara hört talas om stenkastning mot tåg vid något enstaka tillfälle tidigare.

– Det är väldigt ovanligt.

Ingen misstänkt

I nuläget har man ingen misstänkt för brottet. En anmälan om sabotage mot järnväg har upprättats.

– Det är oroande med den här typen av brott, säger Magnus Jansson Klarin.

Han berättar också att det i samband med det här var en busschaufför som hade hört smällar i Bergsbrunna och sett bilar lämna platsen i hög hastighet.

– Men den händelsen gick inte att koppla till skadegörelsen på tågen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.