Evin Incir (S) är en av två Uppsalabor som i nuläget ser ut att bli EU-parlamentariker efter att resultatet i söndagens EU-valet.

Två Uppsalabor ser ut att ta plats i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagkvällen blev det klart hur svenskarna röstat i EU-valet, och därmed också hur många mandat de olika riksdagspartierna får i EU-parlamentet. Som det ser ut nu kommer två kandidater från Uppsala att ta plats i parlamentet: Evin Incir (S) och Pär Holmgren (MP).

– Det känns så klart jätteroligt, säger Evin Incir (S).

Just nu är hon biträdande internationell sekreterare hos Socialdemokraterna. Det är andra gången som hon kandiderar till en plats i EU-parlamentet.

EU-valet 2019 Uppsala län

– Den här gången har jag fokuserat mer på min personvalskampanj och satsat ännu hårdare, säger Evin Incir (S).

Om Evin Incir (S) får en plats i EU-parlamentet önskar hon att få sitta i utskottet för demokrati och mänskliga rättigheter eller biståndsutskottet.

– Där kan jag nytta av mitt tidigare internationella arbete, säger Evin Incir (S).

Vill koppla EU-politik till hemmaplan

I Uppsala län gick Socialdemokraterna framåt med 2,5 procent och var det parti som fick flest röster, följt av Moderaterna och Miljöpartiet. På nationell nivå gick det sämre för Socialdemokraterna. Med 23,6 procent gjorde de sitt sämsta val genom tiderna, vilket innebär att partiet behåller sina tidigare fem mandat.

– Vi hade hade hoppats på fler. Tyvärr så ser vi att ett lågt valdeltagande påverkade resultatet, säger Evin Incir (S).

Det dröjer till onsdag innan alla personkryss är räknade. Blir det ett ja väntas Evin Incir (S) tillträda sin post i parlamentet 1 juli.

– Att leta bostad i Bryssel blir det första jag gör. Men jag behåller mitt boende i Uppsala för att kunna koppla politiken till hemmaplan och ta debatten om EU-frågorna här, säger Evin Incir (S).

Hör Evin Incir (S) berätta om de tre viktigaste frågorna som hon vill driva i EU-parlamentet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet