Två villabränder släckta – en i Tierp och en i Östhammar

Publicerad

Det var två villabränder i länet, en i Tierp och en i Östhammar. Larmen inkom under söndagsmorgonen och räddningstjänsten har nu släckt dessa. Flera andra bränder, som ska vara i mindre omfattning, är i länet och blixt tros vara en av anledningarna.

Ett larm om en villabrand i Tierp vid Ånells Gränd inkom vid 09.00-tiden. Enligt uppgifter från polisen ska det ha varit en blixt som slog ned i huset. Räddningstjänsten lyckades släcka branden och vid 11.30-tiden pågick arbete med eftersläckning.

– Räddningstjänsten har nu lämnat platsen, säger Tommy Wållberg som är ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Vid 09.50-tiden inkom ett larm om en brand i ett sommarhus i Östhammar på Söderön. Räddningstjänsten har lyckats bekämpa elden och man arbetade också på plats med att förhindra spridning mot skog och mark. Det ska ha varit en totalbrand.

– Från senaste rapporten är det bevakning kvar på platsen och ägarna är på väg dit. Som jag förstår det har hela huset brunnit ned, säger Tommy Wållberg.

Elbrand i villa i Knivsta

Vid 10.40-tiden inkom ett larm om en villabrand i Edeby, Knivsta, och räddningstjänsten är nu klara på platsen.

– Där var det en mindre elbrand i en värmepump med kraftig rökutveckling, säger Björn Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Blixnedslag tros vara en av anledningarna

Flera larm har inkommit även under tidig eftermiddag om markbränder i länet. Vid 13.00-tiden berättar Tommy Wållberg att det för tillfället inte ska vara några större händelser i länet.

– Blixnedslag, värme och fukt är några anledningar till bränderna. Det är stor belastning för räddningstjänsten nu, säger han.

Flera släckta bränder under morgonen

Räddningstjänsten har under morgonen släckt två bränder som utbröt i Knivsta, tre bilbränder i Enköping, en mindre markbrand i Husby-Sjutolft i Enköping samt en moped som började brinna vid Gränbyskolan i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer