Tvingade barnen att stå på knä i salt – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen hällde hon ut salt på golvet. Där lät hon sina två barn stå på knä i flera minuter som bestraffning. Nu döms kvinnan till fängelse.

Sonen misslyckades på ett prov och vid ett annat tillfälle anklagades han av sin mamma för att inte ha skyddat sin lillasyster.

Samtliga händelser ledde till att syskonens mor, en kvinna i 35-årsåldern, hällde ut salt på golvet och tvingade sonen att ställa sig på knä.

När han och hans syster fick använda en mobiltelefon utan lov fick även systern ställa sig på knä i saltet.

Brott i hemmet

Brotten skedde i mammans hem i Uppsala län och uppdagades när barnen berättade för sin pappa vad som hade hänt. Barnen omhändertogs och har inte bott med sin mor under det senaste året.

Bland bevisen finns bland annat rättsintyg och anteckningar från socialtjänsten men domen bygger även till stor del på barnens egna berättelser om upplevelserna. Även om kvinnan förnekar brott och upplevelserna skiljer sig åt i vissa delar så skriver tingsrätten i domen att barnens uppgifter varit detaljerade, utförliga och trovärdiga.

Fängelsestraff för grov fridskränkning

Då de flesta av gärningarna riktats mot pojken bedöms brotten mot honom som grov fridskränkning. Kvinnan döms för misshandel mot dottern. Hon döms även för barnfridsbrott då båda barnen bevittnat gärningar mot den andre.

Kvinnan döms till fängelse i ett år och ska även betala ett större skadestånd till båda barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.