En skiss över hur Seminarieparken i Luthagen kan komma att se ut i framtiden. Foto: ÅWL arkitekter

Efterlyses: Nya namn på gator och torg

Publicerad

Namngivningsnämnden i Uppsala kommun efterlyser medborgarnas synpunkter gällande deras namnförslag på nya vägar, torg, parker och kvarter i staden.

– Namn är den del av vår historia , så det är klart att det är viktigt att medborgare kan vara med och tycka till, säger Monica Östman (S), ordförande i namngivningsnämnden.

Hur tänker nämnden när ni tar fram nya namnförslag?

– Först och främst bör de ha en logisk förklaring. I området Stenhagen är exempelvis gatorna döpta efter olika stenar. Platser kan också få memorialnamn, alltså att de döps efter personer med anknytning till platsen, säger Monica Östman (S).

Gatorna som behöver nya namn

Mellan 24 juni och 15 juli kan medborgare ge synpunkter på namn på följande platser:

Vägar i stadsdelen Fullerö:

Här föreslås namnen Vegavägen, Siriusvägen, Polluxvägen och Castorvägen. Samtliga förslag är namn på stjärnor.

Två kvarter, en gata och en park i kvarteret Seminariet:

Här föreslås Rektorsgården och Vaktmästarbostaden som namn på kvarteren, samt gatunamnet Folkskolegången. Parken föreslås heta Seminarieparken. Namnen syftar till att platsen är ett gammalt utbildningsområde.

Väg och gång- och cykelbana i anslutning till  Sjukhusvägen och Tullgarnsbron:

Här föreslås namnen Slevens väg och Ulleråkersbanan. Namnet Sleven kommer ifrån bandymålvakten och ishockeyspelaren Sven Otto ”Sleven” Säfwenberg, som föddes i Uppsala. Ulleråkersbanan föreslås som nytt namn på den del av Ulleråkersvägen som blir gång- och cykelbana.

Torget vid Råbyvägen:

Platsen föreslås att kallas för Bureusplan, efter poeten och vetenskapsmannen Johannes Bureus som föddes i Uppland.

Luthagsplan:

Platsen föreslås att att byta namn till Vindhemsparken. Anledningen är att parken kallas så i folkmun, och att kommunen har fått in förslag från medborgare om att den bör byta till det namnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.