Klagomål från resenärer – när UL gör förändringar. Foto: Stefan Larsson/SVT

UL om skyddsglas för busschaufförerna: ”Jättenära de tas i bruk”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera månader har påstigning skett via bussarnas bakdörrar sedan coronavirusets intågande. Men nu kan påstigning via framdörrarna snart vara åter. Skyddsglas för chaufförerna ska vara lösningen.
– Det är jättenära att det tas i bruk, säger Helena Klange, presschef UL.

Upplands lokaltrafik gör mångmiljonförluster när färre både reser och betalar för sina resor. För att lösa problemet har UL tittat på flera olika lösningar.

– Biljettautomater vid bakdörrarna har inte varit något lösning. Det kan bli trångt och inte heller säkert att det skulle få någon effekt. Likaså med fler biljettkontrollanter. Det skulle bli för dyrt, säger Helena Klange.

Skyddsglas kan snart vara på plats

Frågan om skyddsglas för busschaufförerna har varit högst upp på tapetenen under den senaste tiden. Frågan är nu hos Arbetsmiljöverket som ska säga sitt. Enligt UL kan lösningen vara på plats redan nästa vecka i Uppsalas bussar.

– Lösningen har gått igenom besiktningen och jag har fått höra att vi ska få svar från Arbetsmiljöverket på måndag. Sen kan det gå ganska fort att sätta upp skydden.

”Förarna ska känna sig trygga”

UL tror att lösningen kan föra med sig flera förbättringar.

– Förhoppningen är att förarna ska känna sig trygga vad det gäller smittspridningen, men också för resenärerna. Det kan bli bättre flöde när man kliver på. Förarna kan också se hur många som kliver ombord på bussen eftersom vi ska hålla avstånd, Helena Klange, presschef UL.

Från fackförbundet Kommunal inväntar man nu Arbetsmiljöverkets beslut.

– Gamla Uppsala buss och kommunal strävar efter samma mål, sen har vi olika lösningar. Det har blivit en komplex fråga. Vi på kommunal ska också följa förbundets inställning på central nivå. Vi får vänta och se, säger Jafar Sarehkhani, skyddsombud Kommunal och busschaufför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Återköp av biljetter på grund av corona, vad gäller? Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet