När 9:ans busslinje var inställd på tisdagsmorgonen samlades många resenärer vid Nämndemansvägen i södra Uppsala för att åka med 5:an mot stan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stadsbussarna tillbaka i trafik – med vissa förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbussarna i Uppsala har successivt släppts på under tisdagseftermiddagen, och samtliga linjer är tillbaka i trafik.

– Vi dras fortfarande med vissa förseningar, men i stort sett rullar det på som vanligt, säger Maria Hasselgren, presschef på UL vid 15-tiden.

Snövädret orsakade stora trafikstörningar under måndagen, då många bussar hade svårt att ta sig fram vilket ledde till att UL stoppade all stadsbusstrafik i Uppsala vid 20.15 på måndagskvällen.

På tisdagsmorgonen var flera stadsbusslinjer indragna och vissa av regionbussarna kraftigt försenade – eller inställda.

– Som resenär behöver man hålla koll i appen och på vår sajt. Mycket hänger på hur kommunerna hinner med att ploga, sa Maria Hasselgren på UL på tisdagsmorgonen.

Vid lunchtid såg prognosen bäst ut för stadsbussarna, då regionbussarna hade andra problem än snön.

– De har svårt att få förare på plats, så det finns en risk att de bussarna är delvis inställda under hela tisdagen, säger Maria Hasselgren.

Två bussolyckor

På väg 288 har två bussolyckor inträffat under dagen. Vid 14-tiden körde en länsbuss av vägen utanför Alunda. Då bussen lutade och dörren inte gick att öppna behövde de åtta passagerarna och föraren hjälp av räddningstjänst att ta sig ut. Ingen ska ha skadats allvarligt enligt UL.

Skoltrafiken påveras

Det är inte bara busstrafiken i Uppsala stad som påverkas av snövädret, även skolbusstrafiken har haft problem. Samtliga turer var under tisdagen inställda i Uppsala, och i Enköping är bussarna delvis inställda.

SMHI har utfärdat en gul vädervarning för kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar. Under måndagen drog ett område med snö och vind över östra Svealand, något som intensifierades från lunchtid.

Stadsbussarna

Ordinarie trafik körs, men med vissa förseningar.

Regionbussarna

Inställda sträckor och förseningar.

Skolbussarna

Fortsatt flera inställda turer och i vissa fall går det inte att köra hela sträckan. Om barn finns kvar på en buss som inte kan ta sig hela vägen körs de tillbaka till skolan.

För senaste info se UL:s app eller ul.se

Källa: UL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.