Grönområden bort när Ulleråker ska utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Ulleråker ska bli en mer levande stadsdel med 6000 nya bostäder och ett tydligt centrum, men det kommer ske på bekostnad av skog- och parkområden. Den planen presenterade landstinget idag.

Det handlar om 6000 bostäder som ska byggas, både hyres- och bostadsrätter. Ny infrastruktur med väginfrater och kollektivtrafik, och ett nytt centrum med butiker och parkeringar.

Landstinget äger marken och kommer snart skrida till verket med detaljplanearbetet för området som redan nu finns med i kommunens översiktsplan som en möjlig stadsdel att exploatera. Landstinget kommer att tjäna pengar på att låta marken bebyggas, men vet inte exakt hur mycket.

Bostäder i Ulleråker

Men om allt blir av så bygger man också bort stora delar av park- och skogsområdena.

– Jag ser det inte som att grönområdena försvinner, istället utnyttjar vi dem bättre och fler får möjlighet att använda dem. Vi kommer att värna natur- och kulturmijöerna, säger landstingsrådet Erik Weiman (M).

Byggstart kan ske tidigast 2015 och Erik Weiman tror att det iallafall dröjer10 år innan allt är klart.

Clas Löfroth bor i området och är orolig för parkerna eftersom flera sällsynta fåglar brukar slå sig ner där:

– Det är ju trevligt med ett nytt centrum med butiker, men ska man bygga bostäder måste man se till att bevara så mycket skog som det går.

Småbarnspappan Peter Andersson är ute och promenerar med sonen Lukas:

– Nackdelen är ju att stora parkområden försvinner och det är ju synd, men samtidigt blir det kanske en mer levande stadsdel, en mer riktig stadsdel, och det är ju bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder i Ulleråker

Mer i ämnet