Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Johanna sökte sin försvunna pappa i 40 år

Uppdaterad
Publicerad

När Johanna Wallin var fem år gammal så gick hennes pappa ut genom dörren och försvann. I hela sitt vuxna liv har hon letat efter honom, i hopp om att få svar på varför han lämnade familjen. När hon till slut hittade honom var det försent.

– För mig var det aldrig ett alternativ att inte söka efter honom. Redan som liten bestämde jag mig för att hitta honom. Han måste komma tillbaka, säger Uppsalabon Johanna Wallin som nu skildrat sökandet efter sin pappa i en bok.

När hon var 18 år flyttade hon till England i hopp om att försöka hitta pappan – och där började hennes 40-år långa jakt för att hitta honom. Men hon insåg rätt snabbt att det inte skulle bli lätt.

Fick hjälp

– Jag hade redan tidigare förstått att mycket av det som min pappa berättat om sig själv antagligen inte var sant. Ju mer jag sökte och ju mer jag grävde, desto tydligare blev det att jag inte kom någonstans. För den här personen fanns inte, säger Johanna Wallin.

En dag hösten 2021 googlade Johanna Wallin sin pappas namn och fick en ny träff, den ledde henne till en tråd på internetforumet Flashback. Via den tråden och människorna bakom den fick hon hjälp i sitt letande. Efter några månaders intensivt sökande hittade hon till slut sin pappa – men det visade sig vara för sent.

Johanna Wallins pappa dog i England, som var det land han kom ifrån.

Hör Johanna Wallin berätta om jakten på pappan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.