När SVA gjort en första undersökning av de två kajorna som senast hittades vid Kungsängsesplanaden fann de ingen dödsorsak. Nu ska ytterligare en undersökning göras. Foto: SVT/uppsala kommun

Undersökning av kajorna klar – visade ingen tydlig dödsorsak

Uppdaterad
Publicerad

En första undersökning av de två kajorna som hittades döda vid Kungsängsesplanaden i början av augusti är klar. Resultatet innebär att att det fortfarande inte går att utesluta att fåglarna har blivit förgiftade.

Den mikroskopiska undersökningen som SVA har gjort visade att de två kajorna hade en bakteriell infektion. Hos den ena fågeln var infektionen kraftig – medan den var lindrigare hos den andra fågeln. Därför går det fortfarande inte att utesluta att kajorna fått i sig gift.

– Hade infektionen varit kraftig hos båda fåglarna hade man kunnat dra slutsatsen att dödsorsaken var naturlig, alltså att de haft otur och drabbats av en bakterie som orsakat en allvarlig infektion. Men eftersom att infektionen hos den ena fågeln inte var lika tydlig kan vi inte utesluta andra faktorer, säger Henrik Uhlhorn, viltpatolog på SVA.

Ska undersökas vidare

Kajorna kommer därför att genomgå en ytterligare undersökning.

– Vi håller på att diskutera med vår kemavdelning om de ska utföra den eller om vi ska vända oss till ett annat laboratorium, säger Henrik Uhlhorn.

Uppsala kommun har tidigare fått in tio anmälningar om döda kajor på området, varav en har analyserats av SVA och av ett laboratorium i Frankrike. Men fågelns dödsorsak gick inte att fastställa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.