Vid husrannsakan hos den misstänkte beslagtogs bland annat en stationär dator. Stämningsansökan gällande dataintrång och försök till dataintrång har lämnats till Uppsala tingsrätt. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT

Ung Uppsalabo misstänks för dataintrång

Publicerad

En ung man misstänks ha skapat dataprogram för att hacka bland annat Netflix och Fitbits tjänster, och för att ha gjort dataintrång hos spelet League of Legends. Att få fram en misstänkt person vid den här typen av brott är ganska ovanligt, enligt åklagaren Pontus Melander.

Den nu 18-årige mannen från Uppsala åtalas misstänkt för dataintrång och förberedelse till dataintrång. Enligt stämningsansökan har han skapat program, så kallade ”crackers”, som används för att hacka onlinetjänster, samt gjort intrång på onlinespelet League of Legends servrar i mars förra året.

– Att sådana program används är inte ovanligt, men att man kommer åt personen som ligger bakom är inte helt vanligt. Det är första gången jag har ett sådant fall, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på enheten it-brottscentrum vid NOA (Nationella operativa avdelningen), bekräftar bilden:

– Det är ett fåtal gånger per år vi har fall där det är en svensk som ligger bakom, säger han.

Netflix ett mål

Mannen misstänks också ha designat program för att hacka bland annat Netflix, Fitbit, Twitch och en tjänst för att titta på sexshower. Mjukvaran går igenom en lista med ett stort antal användarnamn och lösenord, för att se om de har tillgång till tjänsten.

– Det finns ganska många sajter med sedan tidigare hackade användarnamn och lösenord. Det hela bygger på att man är lat som människa och använder samma eller liknande lösenord och användarnamn på flera tjänster. Det är inte så konstigt, vi ska komma ihåg många lösenord, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Enligt förundersökningen har den misstänkte lagt upp sina program på en sajt.

– Han har berättat själv att han sålt programmet vidare och fått en mindre summa för det.

Enkelt att skydda sig bättre

Jan Olsson berättar att förra året hittades 1,5 miljarder mejladresser till salu på nätet, ofta med lösenord.

– Det är oerhört viktigt att hålla reda på lösenord. Man ska ha en lösenordshanterare, det minskar radikalt risken för att drabbas, och man ska välja tvåstegs-autentisering där man kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer