Kirurgen ska ha orsakat lidande för ett 30-tal patienter.

Unga patienter invalidiserade efter operationer

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga patienter ska ha blivit gravt invalidiserade efter att ha opererats av en kirurg i Uppsala. Totalt ska ett 30-tal patienter ha drabbats. Nu har kirurgen anmälts till IVO.

Det var under hösten 2015 som ledningen vid det aktuella sjukhuset i Uppsala län upptäckte ett ökat antal komplikationer efter höftoperationer. En granskning av fallen gjordes under våren 2016 och efter den stoppades operationerna. Läkaren belades med operationsförbud och lämnade det aktuella sjukhuset.

Onödigt lidande

Utöver den egna granskningen tittade två externa granskare på fallen. De fann också att ett flertal patienter utsatts för onödigt och förlängt lidande som borde kunnat undvikas. Totalt ska ett 30-tal patienter ha drabbats. Av dem ska flera invalidiserats gravt, av dem ska det röra sig om yngre personer. Nu anmäler sjukhuset läkaren till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.

Kirurgens nya arbetsplats har blivit informerade muntligt om anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.