Sara Boman, som lider av reumatism, måste kunna sitta på bussen för att klara av sin arbetsdag. Foto: SVT

Unga reumatiker kräver sittplats hos UL

Uppdaterad
Publicerad

Unga reumatiker går till angrepp på UL och kräver att sittplatser avsätts till fler än pensionärer. Men UL menar att platserna redan är till för alla som har svårt att stå.

Sara Boman diagnostiserades med reumatism för tre år sedan och har en ständig, molande värk i lederna. För att klara jobbet som fritidspedagog behöver hon sitta under sin busstid för att inte slita på lederna i onödan. Men eftersom prioriterade bussäten bara finns avsatta för pensionärer eller personer som använder käpp tvingas hon ofta att stå.

– Folk har ingen förståelse för att jag behöver sitta och brukar himla med ögonen och sucka när jag ber att få sitta. Min sjukdom syns ju inte utåt, säger Sara Boman som är med i föreningen Unga reumatiker.

Nu kräver hon och föreningen att UL ändrar sina prioriterade säten till att även inkludera andra än bara pensionärer.

– Bussarna vibrerar så pass mycket att jag får otroligt ont i lederna och då blir det svårt att sedan göra ett helt arbetspass, säger Sara Boman.

”Svårt att byta”

UL säger sig förstå kritiken men tycker samtidigt att det medför en del andra problem.

– Bilden vi använder på en person med en käpp är ju en standardisering som finns i hela Sveriges kollektivtrafik. Och det blir ju svårt att byta utan att göra det på en större front. Men oavsett så betyder ju bilden att alla med någon form av svårighet att stå har företräde till de här platserna. Men jag förstår att det är extra jobbigt för exempelvis reumatiker att hela tiden påtala det för medresenärer, säger Sture Jonsson.

Unga reumatiker har tagit fram en egen symbol som man vill att UL ska införa.

Unga reumatikers förslag på sittplatssymbol. Foto: SVT

– Vi får se över det men om vi tar in något så gör vi nog det på en bredare front så att det inte blir obegripligt i resten av landet, säger Sture Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.