Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på vad ungdomarna tänker att de behöver för att må bättre i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Unga tjejer mår sämre än killar – klyftan fortsätter växa

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Uppsala län mår sämre än tidigare – speciellt tjejer, vars mående har försämrats ordentligt sedan 2011. Det visar Regionen Uppsalas enkätundersökning Liv och hälsa ung.

Ungdomen, och framförallt tonåren, kan för många vara en omtumlande period i livet. Enligt högstadieeleven Svante Asplund på Rotskärsskolan i Skutskär tror han många mår både bra och dåligt.

– Det händer mycket i ungdomsåren och det svajar i måendet hela tiden, förklarar han.

Klyftan växer

För tolv år sedan, 2011, svarade 90 procent av killarna och 81 procent av tjejerna att de mådde bra eller ganska bra. Årets motsvarande siffra ligger på 80 respektive 58 procent.

Det innebär en självskattad försämring på 23 procentenheter för tjejerna, medan samma siffra för killarna är en minskning med 10 procent.

– Det är tråkigt att tjejers hälsa försämrats, säger Fanny Wallquist, också högstadieelev på Rotskärsskolan.

I klippet: Eleverna förklarar vad de behöver för att må bättre.

Kort om enkäten

• År 2023 svarade 8 159 elever i årskurs sju och nio på högstadiet samt årskurs två på gymnasiet på enkäten Liv och hälsa.

• Detta är tionde gången enkätundersökningen genomförs.

• Undersökningen genomförs av Region Uppsala i samarbete med alla länets kommuner.

• Resultaten kan användas som underlag för exempelvis planering och uppföljning samt hälsofrämjande och förebyggande insatser.

Källa: Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.