Foto: SVT

Ungdomar kritiska till besiktning av A-traktorer

Publicerad

Senast den 20 maj måste alla A-traktorer, så kallade epa-traktorer, vara besiktigade, annars blir det körförbud. I Uppsala län riskerar nu 660 fordon att få körförbud meddelar Transportstyrelsen.

I Sverige finns det nästan 16 000 A-traktorer, men enligt Transportstyrelsen är det bara 445 av alla dessa fordon som är besiktigade. Men före den 20 maj ska alla nu vara traktorer besiktigade, annars blir det körförbud.

Kravet på besiktningen är en anpassning till EU-lagstiftningen och införs för att öka trafiksäkerheten.

Påverkar många ungdomar i Björklinge

I Björklinge är det många ungdomar som kör A-traktorer. Nathalie Berlin, 16 år, är en av dem. Hon är kritisk till att de nya reglerna införs.

– Det bra är att de inför nya regler som gör att det blir säkrare att köra i trafiken, men det dåliga är ju att om den inte går igenom så får man körförbud och det är ju inte så jävla kul, säger Nathalie Berlin.

Hon berättar att de nya besiktningskraven just nu är en snackis bland de ungdomar i Björklinge som kör A-traktor.

– Vissa tycker att det är så himla töntigt. Men vissa tycker att det är bra, så det är väldigt olika åsikter om det, säger hon.

I Uppsala län finns 660 A-traktorer som nu framöver riskerar körförbud om de inte besiktigas innan de nya reglerna börjar gälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer