Magnus Möllerström, nattvandrare från Nattvandring.nu i Uppsala city, tillsammans med Hilde Wiberg från Ungdomsjouren och Uppsalapolisen Lisa Sannervik. De uppmanar fler vuxna att nattvandra. Foto: SVT

Ungdomsjouren: ”Vi måste ha högre närvaro av vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga människor befinner sig i centrala Uppsala på kvällar och nätter. Både Uppsalapolisen och Ungdomsjouren i Uppsala önskar att fler vuxna också skulle vara ute och röra sig bland sina barn.

Den senaste tiden har unga tjejer i Uppsala vittnat om att de känner sig otrygga i centrum, och problemet har lyfts i olika debatter och sammanhang.

– Jag tror att det beror på att vi pratar mer om upplevd otrygghet och har börjat prioritera frågan, säger Hilde Wiberg, chef för Uppsala ungdomsjour.

Kärnan till problemet nämner Hilde Wiberg som det faktum att många unga personer vistas ute i centrum, samtidigt som det finns en stor frånvaro av vuxna.

– Skolor och mötesplatser drar många människor till centrum, även från Uppsalas ytterområden. Det saknas vuxna på de här möteplatserna, vilket är en trend vi jobbar för att vända, exempelvis genom att ha nattvandrare.

”Problemet lyft till offentliga agendan”

Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen, tror att en orsak till att unga tjejer vittnar om otrygghet är att de görs fler insatser mot problemet, men också att medier har spelat en roll.

– Tjejer har gått ut och berättat om sina erfarenheter, exempelvis att de har blivit sexuellt ofredade. Det har förändrat samtalsklimatet och lyft problemen till den offentliga agendan.

Men vad eller vilka är orsaken till att tjejer känner sig otrygga?

– Det är miljöer tänker jag. Pratar vi om hur det ser ut i Uppsala under kvälls- och nattetid så är det väldigt många unga ute i city, men inte lika många vuxna. Det skapar otrygghet. Fler vuxna måste ut på stan, säger hon.

Vad gör polisen?

Vi arbetar främst med anmälningar om brott som kommer in. Vi samverkar också med kommunen för att ta fram en lägesbild som hjälper oss att planera vad vi måste göra för att otrygga platser ska bli trygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uppsala
Mer Nyheter