Ungdomsledare åtalas för övergrepp mot pojkar

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas misstänkt för olika typer av sexbrott mot ett 15-tal tonårspojkar i Uppsala. Mannen ska ha fått kontakt med pojkarna under tiden han varit aktiv inom olika idrottsföreningar.

Utredningen har pågått i snart två år och nu – efter att polisens it-forensiker gått igenom och dokumenterat innehållet i ett flertal telefoner – väcker åklagare Thomas Bälter åtal mot mannen, vilket UNT var först att rapportera om.

– Det var en förälder som hittade något i ett barns telefon. Polisen gjorde då tillslag mot den misstänkte och hittade saker i hans telefon och han förhördes. När han släpptes fortsatte det, säger Thomas Bälter.

Piskad med skärp

Totalt ska ett 15-tal pojkar ha utsatts för brott och bland åtalspunkterna finns sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Det handlar bland annat om att mannen ska ha fått två pojkar att piska honom med ett skärp och att han ska ha betalat för kalsongbilder.

Mannen ska, enligt åklagaren, ha erkänt vissa delar och förnekat andra.

– Han har i förhör berättat att det här är ett sexuellt intresse han har. Att han har en böjelse att bland annat visa upp sig i kalsonger och bli piskad med skärp, säger Thomas Bälter.

Avstängd från idrotten

Den nu åtalade mannen har varit aktiv i flera idrottsföreningar i Uppsala och det ska vara genom den positionen han fått kontakt med pojkarna.

– Han har blivit avstängd vad jag förstår, säger Thomas Bälter.

Rättegången kommer att pågå i fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.