Uppsala tingsrätt avkunnar dom under fredagseftermiddagen. Foto: TT

Unik dom om våldtäkt i Uppsala i dag

Publicerad

En 69-årig man köpte sex av en kvinna som var utsatt för människohandel. Våldtäkt, anser åklagaren, då mannen insett vad kvinnan var utsatt för och att hon inte deltog frivilligt. Nu faller tingsrättens dom, där den här typen av gärning prövas rättsligt första gången enligt nya sexbrottslagen.

En kvinna kom förra sommaren till Sverige från Rumänien. Enligt åklagaren fördes hon hit av två män, och syftet var prostitution. En av männen ska ha fått kvinnan att tro att hon och han hade en kärleksrelation, den andre mannen ska ha dödshotat, kränkt och slagit kvinnan för att behålla kontrollen av henne.

I Sverige såldes kvinnan till en lång rad män, som har åtalats för köp av sexuell tjänst.

En av sexköparna, en 69-årig man, har åtalats för två fall av våldtäkt.

– Jag menar att om man vet att någon är offer för människohandel så kan man inte köpa sexuella tjänster av personen och påstå att hon kan ha gjort det frivilligt. Då handlar det om våldtäkt enligt den nya lagen, har kammaråklagare Anneli Tirud Wallin tidigare sagt till SVT Uppsala.

Det är första gången någon åtalas för våldtäkt i ett sådant här fall enligt den nya sexualbrottslagstiftningen, som bygger på att sex ska vara just frivilligt.

Åtalade för människohandel

Om mannen inte döms för våldtäkt vill åklagaren att 69-åringen döms för det nya brottet oaktsam våldtäkt, alternativt köp av sexuell tjänst.

De två männen som förde kvinnan till Sverige har åtalats för människohandel, alternativt grovt koppleri. En av dem har också åtalats för tre fall av våldtäkt mot kvinnan.

Uppsala tingsrätt ska meddela dom i målet under fredagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer