• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Här mäts effekterna av avverkning – nytt unikt forskningsprojekt

Publicerad

Hundraåriga träd avverkas nu vid Norunda forskningsstation, där man mäter växthusgaser. Hygget norr om Uppsala kan ge ny kunskap om kopplingarna mellan skog och klimat.

– Det ska bli jättespännande att se, vi har följt de här växthusgaserna i snart 30 år, säger Anders Båth, forskningsingenjör.

När de privata markägarna nu avverkar i skogen, blir avskedet av träden början på ett ovanligt forskningsprojekt. Sedan 1994 har man i en fullvuxen skog mätt utbyte av koldioxid och vattenånga mellan luften ovanför skogen och i skogen. Nu forskar flera grupper på vad avverkningen har för effekter.

– En solig och varm sommardag tas det upp jättemycket koldioxid av träden, en mulen och kall dag lite mindre, säger Anders Båth, forskningsingenjör vid Norunda forskningsstation.

När skogen avverkas frigörs kol som lagrats i trädets olika delar, något som får koldioxidhalterna att stiga. Tidigare studier har visat på 13-15 år innan upptaget av de nya träden blivit så stort att det kompenserar.

Skogsbrukets konsekvenser

Anders Båth hoppas att forskningen ska visa vad modernt skogsbruk har för konsekvenser. Han önskar att man i framtiden brukar skogen utan att skapa stora kala ytor.

– Kalhyggen är kortsiktigt negativt ur klimatsynpunkt. Jag tror och hoppas att hyggesbruket i framtiden är historia och att man hittat andra sätt att med god ekonomi bedriva skogsbruk, säger han.

Istället förordar han så kallade plockhyggesbruk där man låter flera träd stå kvar.

– Jag tror mig veta att det kommer gynna både klimatet, men också biologiska mångfalden och skogen som rekreationsområde.

Resultaten från Norunda väntas bli säkrare än tidigare mätningar, hör vad som är det unika med den här mätningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.