Peter Söderström är chef för innovation vid Vattenfalls eldistribution. Foto: SVT/Uppsala kommun

Enorm ”powerbank” ska försörja Uppsala med el

Publicerad

Behovet av el ökar i takt med att Uppsala kommun växer. För att möta det ska ett stort batterilager byggas i Gränbyområdet. Det största i norden.

Elnätet i Uppsala kommun är ansträngt och behöver avlastning. Batterilagret ska börja byggas i år och kommer att bestå av tolv containrar med batterimoduler och en container med en kontrollanläggning. Batterilagret är kopplat till elnätet och fungerar som en ”powerbank”.

– När elförbrukningen i staden är lägre så laddas batterilagret, och elen kan sedan användas som reserv om det uppstår en kapacitetsbrist, säger Peter Söderström, chef för innovation för Vattenfall eldistribution.

Kommunen: ”Har inget annat val”

Problemet har sitt ursprung i att de nationella elledningarna är otillräckliga, vilket påverkar den lokala elförsörjningen. Därför har man enligt kommunen inget annat val än att hitta lokala lösningar.

Det här är en nödvändig åtgärd som inte görs en dag för tidigt. Kan vi inte försörja staden med el innebär det att vi får säga nej till företag som vill etablera sig eller nya bostadsprojekt. Så kan vi såklart inte ha det när Uppsala växer, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Vad det exakt kommer kosta vill inte Vattenfall uppge, men säger att satsningen görs i samarbete med Uppsala kommun. Hösten 2020 väntas batteriparken tas i bruk.

I klippet ovan kan du höra mer om varför batterilagret måste byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.