Unik studie där småbarns rörelser mäts

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en unik studie på Barn- och babylab i Uppsala. Med ny specialutrustning mäts både rörelser och ögonrörelser hos småbarn för att ta reda på hur de samspelar med andra.

Elina, 14 månader gammal, sitter i sin pappas knä och sträcker sig efter ett rör fyllt med en tyngd. Uppe i taket finns kameror som filmar hennes minsta rörelse och även på bordet, dold i en svart låda, sitter kameror som registrerar hennes ögonrörelser. Hon befinner sig i ett försöksrum på Barn- och baylab i Uppsala.

– Bra jobbat Elina, säger doktoranden Josh Juvrud och applåderar när hon lyfter upp ännu ett rör i luften.

Unik studie

En del av rören är tunga och andra är lätta, och forskarna vill undersöka om barnen använder information om hur deras tyngd enbart baserat på information kopplat till sakerna i sig eller om de också läser av hur försöksledaren agerar. Och den här undersökningen är speciell.

– I vanliga fall mäter man antingen ögonrörelser eller rörelser. Här får vi en unik möjlighet att mäta just när barnet interagerar med försöksledaren och vi kan mäta precis vad barnen gör och ser och få väldigt rik information om inte bara vad barnen upplever utan också interaktionen med försöksledaren, säger Marcus Lindskog, forskare vid Barn- och baylab.

Vill förstå mänsklig utveckling

Barn- och babylab är en del av institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Hit kommer cirka 3.000 barn per år och är med i olika experiment. I studien som Elina är med i kommer forskarna att fortsätta träffa barn och samla in data fram till slutet av nästa termin och de hoppas kunna få stor nytta av forskningsresultaten.

– Att lära sig om den här tidiga inlärningen kan hjälpa oss att förstå mänsklig utveckling i hög grad, säger Marcus Lindskog.

Elina fortsätter att lyfta rör efter rör och får applåder efteråt. Till slut är försöksledaren nöjd och Elinas pappa, Martin Winrow, ställer sig upp med sin dotter i famnen.

– Jag tycker att det har gått väldigt bra. Hon satt still och gjorde som hon skulle, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.