Äldre klär en midsommarstång

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Traditionen i Älvkarleby har anor från 1930-talet – hör om dess ursprung i videon. Foto: SVT/ Evindar Akdogan

Unika midsommartraditionen i Älvkarleby snart 100 år – kan vara sista gången

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1930-talet har Älvkarlebyborna rest den unika midsommarstången helt gjord av liljekonvaljeblad. Men i år kan bli det sista gången – på grund av bristande intresse.

I Gammelgården i Älvkarleby samlas omkring 800 personer på midsommarafton för att njuta av den 16 meter höga midsommarstången.

Midsommarstången, som har sitt ursprung på Åland, skiljer sig från den traditionella midsommarstången eftersom den är klädd i liljekonvaljeblad.

– Många kommer bara för att titta på majstången. Folk blir imponerade, säger Ingrid Eriksson som är en av de som jobbat längst med den speciella traditionen.

Kan vara sista året

Arbetet med midsommarstången är krävande och tar flera dagar. De som är engagerade i arbetet har vädjat till yngre personer i Älvkarleby att hjälpa till att bevara traditionen.

– Vi har haft svårt att få folk att hjälpa till med stången. Medelåldern är ganska hög bland oss, säger Bo Janzon.

Midsommarstången ska resas på midsommarafton klockan 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.